20°C Barcelona

Diumenge, 19 maig 2024

Un informe del Congrés nord-americà situa la pandèmia a 2019

Podeu escoltar la lectura del text activant el Reproductor.

El Comité d’Afers Exteriors del Congrès dels Estats Units va publicar el 2 d’agost un apèndix de 84 pàgines al seu informe sobre els origens del coronavirus sars2 covid-19.

El nou informe presenta evidència de què el virus podria haver-se filtrat de l’Institut de Virologia de Wuhan a finals d’agost o principis de setembre de 2019. “Quan es van adonar del que havia passat, els funcionaris del Partit Comunista Xinès i els científics del laboratori van començar una tasca frenètica per a tapar la fuga. L’intent d’encobriment arribava massa tard. El virus ja s’estava escampant per la mega-ciutat de Wuhan”.

Oficialment i després de moltes pressions, Xina va admetre al març de 2020 que el seu primer cas confirmat és del 17 de novembre de 2019, però el nou informe del Congrés nord-americà situa l’evidència molt abans.

L’Institut de Virologia de Wuhan tanca per sorpresa la seva base de dades pública el 12 de setembre, la treu d’Internet. L’informe nord-americà ha tret a la llum una còpia arxivada del projecte d’un concurs per a la contractació de seguretat per valor d’1,3 milions de dòlars publicat el mateix dia. Quatre dies després, l’Institut anunciava un nou concurs per a la renovació total del seu sistema de ventilació i aire condicionat per valor de, atenció, 606 milions de dòlars.

Durant tota la resta de setembre i l’octubre següent, imatges de satèl·lit que són d’accés públic i comercial mostren un significatiu augment de l’activitat als sis hospitals més propers a l’Institut de Virologia de Wuhan.

A l’octubre, es van celebrar justament a Wuhan els Jocs Mundials Militars de 2019, amb participants de tot el món. Durant els Jocs i en els dies immediatament posteriors, dotzenes d’atletes inclosos alguns espanyols van emmalaltir amb els mateixos símptomes que el que posteriorment es coneixeria com a covid-19.

És habitual que les persones joves, sanes i amb millor condició física presentin bona immunitat vers les primeres versions del coronavirus o passin l’enfermetat amb símptomes bastant lleus que poden ser fàcilment confosos amb una grip, especialment en aquells moments previs a la pandèmia.

Per la seva part, el govern espanyol va tenir informació de tot això al maig de 2020, i va decidir, amb la valentia i determinació a que ens té acostumats, no fer absolutament res. Ni una prova, ni preguntar a cap dels 170 membres de la delegació esportiva espanyola, res de res. Novament, la vàlua del ministre de Sanitat, l’Enterrador Salvador Illa, llueix com una maravilla.

Tornant a l’informe publicat aquest mes, es diu que hem de situar el brot en almenys uns dies abans del 12 de setembre. Robert Redfield, responsable del CDC[1] durant els primers mesos de la pandèmia, declara que hem de situar els primers contagis a la ciutat de Wuhan entre setembre i octubre de 2019, i també que creu que l’origen del virus és a les investigacions del laboratori de Wuhan.

La part més política i escandalosa d’aquest nou informe ve quan destaca la incriminatòria actuació del doctor Peter Daszak, zoòleg britànic especialitzat en enfermetats que dirigeix l’ONG nord-americana EcoHealth Alliance. Aquesta ONG va adjudicar diverses subvencions a l’Institut de Virologia de Wuhan i va treballar molt estretament amb la doctora Shin Zhengli, la famosa BatWoman, responsable de la investigació en coronavirus del laboratori. Les investigacions de la doctora Zhengli estaven centrades en tècniques de gain of function (guany de funció)[2].

El gain of function va estar prohibit per l’administració Obama des de 2014 fins a 2017, però hi ha evidències de que el doctor Anthony Fauci, principal conseller mèdic del president dels Estats Units, i el doctor Daszak es van saltar les prohibicions a esquenes de la Casa Blanca i van canalitzar almenys 600.000 dòlars del NIH cap a les investigacions de Wuhan.

Cal afegir que EcoHealth Alliance rebia la major part del seu finançament de part del Departament de Defensa, el Departament de Seguretat Nacional i l’Agència Nord-Americana per al Desenvolupament Internacional. Aquestes dades són, òbviament, combustible per a tota mena de conspiranoia.

L’informe del Congrès assenyala una “gran evidència” de què el doctor Daszak és la cara visible d’una campanya de desinformació orquestrada pel Partit Comunista Xinès, una greu acusació que vindria provada amb el contingut de diversa correspondència electrònica amb altres científics.

Daszak va ser fonamental en la publicació d’una carta a la revista The Lancet tan aviat com febrer de 2020 -quan pràcticament ningú no sabia res encara del nou virus-, en la que ja denunciava i menyspreava absurdes teories de la conspiració que donaven a la covid-19 un possible origen no natural.

El doctor  Bret Weinstein, biòleg evolutiu, ja explicava a l’abril de 2020 que hi havia correspondència molt privada -per por a represàlies- en la que diversos científics veien coses molt estranyes en el genoma del virus i en el comportament de les primeres mostres. Tot plegat suggeria una manipulació de laboratori, però encara era massa aviat.

En tot cas, els doctors Daszak i Fauci  es van embarcar en una campanya d’assetjament a altres científics per tal d’intentar suprimir tota discussió sobre els origens del coronavirus a l’esfera pública.

Daszak va participar a la primera inspecció de la OMS[3] a Wuhan, que va declarar “extremadament improbable” que el virus s’hagués filtrat d’un laboratori. És conegut el fet de què aquesta inspecció presentava moltes deficiències i retriccions per part del govern xinès, entre les quals el limitat accés al laboratori de Wuhan.

Posteriorment, el director general de la OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus va admetre que mai no es va investigar la possibilitat d’una fuga a Wuhan, i que “s’ha d’investigar més”.

El responsable de l’informe del Congrés nord-america, el congressista republicà Michael McCaul vol que el doctor Daszak sigui citat a declarar sota jurament i que EcoHealth Alliance presenti tota la documentació i registres pertinents.

Només d’aquesta manera començarem a saber què va passar realment i podrem preveure la repetició d’un brot descontrolat i censurat que posi al món de genolls un altre cop.

[1] CDC: Center for Disease Control and Prevention → Centre per al Control i Prevenció d’Enfermetats (Estats Units)

[2] Gain of Function → Guany de Funció: és un tipus d’investigació biològica que s’utilitza amb tot tipus d’organismes, com mosques, cucs, ratolins o cèl·lules en una placa de Petri. Consisteix en aconseguir afegir una funció a l’organisme investigat per tal de preveure’n les conseqüències, trobar-hi remeis o vacunes. Hi ha molts viròlegs i d’altres científics que hi estan en contra d’aquest tipus d’investigació quan afecta a segons quins virus, pel seu potencial perill. Per això, els Estats Units van imposar una moratòria, impedint legalment aquests mètodes de recerca de 2014 a 2017. Els fets són que el dr Fauci va saltar-se aquesta legalitat (possiblement de forma legal, amb una filigrana) i que ell afirma que el que es finançava no s’ajusta a la definició de gain of function. Molts científics no hi estan d’acord.

[3] OMS: Organització Mundial de la Salut (en anglès WHO, World Health Organization)

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *