14°C Barcelona

Dimarts, 30 abril 2024

Fer un cafè a Wuhan

Podeu escoltar la lectura del text activant el Reproductor.

Quan tot va començar, regnava la confusió i tota la premsa es feia els titulars a sobre. Estava clar que algú havia de dir alguna cosa mínimament sensata, donar informació clara i veraç i posar una mica d’ordre.

El doctor W. Ian Lipkin de la prestigiosa Universitat de Columbia, director del Centre d’Investigació de Diagnòstics i Descobriments del NIAID [1] i autoritat mundial va ser un dels prominents científics experts en la matèria que, tan aviat com març de 2020, van signar una declaració conjunta en la que deien que el coronavirus “no era un disseny de laboratori ni un virus manipulat a propòsit”.

Tingueu en compte que estem parlant dels primers dies, quan no se’n sabia pràcticament res i la Xina tot just acabava d’admetre que, efectivament, hi havia una epidèmia. Per tant, davant d’un possible pànic i informacions extravagants o contradictòries, els experts optaven per la prudència i venien a dir-nos que deixéssim de dir tonteries, ens calméssim i els donéssim marge per treballar i solucionar el problema.

És perfectament lògic. Què volieu que diguessin? La ciència -i la racionalitat- demanen temps i mitjans.

Avui, el doctor Lipkin té una opinió ben diferent. Avui, el doctor Lipkin, i nosaltres amb ell, sabem que les coses no eren tan “normals” com haurien d’haver estat. És per això que el doctor Lipkin ara parla de “cagada” i de què “això no hauria d’haver pogut succeir mai”, per acabar afirmant que “el meu punt de vista ha canviat”.

Les dues coses que ho han canviat tot són aquestes: la investigació del Guany de Funció [2] amb virus de ratpenats i d’altres, malgrat estar prohibida, estava finançada amb diners del contribuent nord-americà (sense que la Casa Blanca ho sabés) i es duia a terme en uns laboratoris xinesos (i per tant, sense supervisió) connectats directament amb l’exèrcit xinès, tot dirigit i controlat pel doctor Anthony S. Fauci, director, precisament, de l’abans esmentat NIAID, i principal conseller del president dels Estats Units en matèria mèdica.

Ahir mateix, el doctor Fauci va haver de declarar sota jurament davant del Congrés dels Estats Units. Són cinc anys de presó si menteixes, igualet que a les Espanyes. El senador Rand Paul el va apretar (i, de fet, pràcticament el va responsabilitzar de la mort de quatre milions de persones), i Fauci va tornar a fer gala de la seva arrogància i xuleria habituals. Si voleu veure el vídeo -cinc minutets-, és espectacular, sobretot quan el propi Fauci declara “case closed” (cas tancat), amb el seu particular autoritarisme egomaníac, com si comandés la comissió que l’està investigant, precisament, a ell.

En la millor tradició de les trames legals nord-americanes, la discussió sobre què és i què no és investigació de gain of function és la clau, i s’arribarà a la conclusió que convingui i que menys mal faci als interessats.

L’altra revelació escandalosa és que ara sabem que, concretament, hi ha dos laboratoris a la ciutat de Wuhan (11 milions d’habitants) que es dedicaven a la investigació amb coronavirus i virus de ratpenats: l’Institut de Virologia de Wuhan (WIV)[3], que té l’únic laboratori de nivell de seguretat 4 a tota Xina i que està situat a uns 13 kilòmetres del famós mercat de Wuhan, i el WHCDC [4], Centre de Prevenció i Control d’Enfermetats de Wuhan, que té laboratoris de nivell 2 (la mateixa seguretat que pot tenir la consulta del vostre dentista), i que està situat just al costat del mercat d’animals de Wuhan.

La importància d’aquesta dada és crucial, perquè alguns dels experiments més arriscats es duien a terme, sí, exactament, ho heu endevinat, a laboratoris de nivell 2 de seguretat.

Us interessarà saber també que, finalment, s’ha sabut que al mercat d’animals de Wuhan no hi havia ni un sol pangolí ni un sol ratpenat, per la senzilla raó de què, en aquella època de l’any, els ratpenats hibernen, i per tant no és temporada de mercat.

Establir una relació directa i decidir que sí que va haver una fuita d’un laboratori (el famós leak) i que ja ho tenim, és arriscat. Tant arriscat com negar-la. O la cosa gira espectacularment -no sé veure com-, o no ho sabrem mai.

Ara bé, una de les conseqüències d’aquestes informacions és que ara sabem que s’estaven realitzant experiments amb coronavirus en un lloc amb la mateixa seguretat que el CAP del vostre barri o poble. Al costat d’un mercat ben concorregut i amb la perfecta possibilitat de què els investigadors o el personal de l’institut sortissin tranquilament a comprar producte fresc del mercat sense ni tan sols canviar-se de roba, només treient-se la bata blanca.

Si jo hagués d’apostar els meus diners a un accident, una fuita o una malvada conspiració, no escolliria cap de les tres opcions. Tal com ho veig, té tota la pinta de què el virus no es leakejava per enlloc, simplement planava per allà com plana el perfum d’un ambientador a l’oficina o el que pugui ser airejat des dels lavabos d’un restaurant ple de gent al costat del concorregut mercat de Wuhan, on els treballadors de cert laboratori van a dinar cada dia perquè s’hi menja bé. És a dir, la inconfusible ferum d’una gran cagada.

[1] NIAID: National Institut of Allergy and Infectious Diseases → Institut Nacional d’Al·lèrgies i Enfermetats Infeccioses

[2] Gain of Function (Guany de Funció): és un tipus d’investigació biològica que s’utilitza amb tot tipus d’organismes, com mosques, cucs, ratolins o cèl·lules en una placa de Petri. Consisteix en aconseguir afegir una funció a l’organisme investigat per tal de preveure’n les conseqüències, trobar-hi remeis o vacunes. Hi ha molts viròlegs i d’altres científics que hi estan en contra d’aquest tipus d’investigació quan afecta a segons quins virus, pel seu potencial perill. Per això, els Estats Units van imposar una moratòria, impedint legalment aquests mètodes de recerca de 2014 a 2017. Els fets són que el dr Fauci va saltar-se aquesta legalitat (possiblement de forma legal, amb una filigrana) i que ell afirma que el que es finançava no s’ajusta a la definició de gain of function. Molts científics no hi estan d’acord.

[3] WIV: Wuhan Institute of Virology → Institut de Virologia de Wuhan

[4] WHCDC: Wuhan Center of Disease Control and Prevention → Centre de Prevenció i Control d’Enfermetats de Wuhan

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *